Raudan imeytyminen

Raudan imeytyminen - icon-clock
Rauta on elintärkeä mineraali, joka on välttämätön monille kehomme toiminnoille, kuten hapen kuljettamiselle veressä. Raudan imeytyminen ruoasta voi kuitenkin vaihdella sen mukaan, millaisessa muodossa rauta on.
Raudan imeytyminen - raudan_imeytyminen

Raudan imeytyminen

Rauta on elintärkeä mineraali, joka on välttämätön monille kehomme toiminnoille, kuten hapen kuljettamiselle veressä. Raudan imeytyminen ruoasta voi kuitenkin vaihdella sen mukaan, millaisessa muodossa rauta on. Tässä artikkelissa tarkastelemme kahta erilaista raudan muotoa: hemi- ja non-hemirautaa sekä niiden imeytymistä.

Hemirauta vs. Non-hemirauta

Hemirauta: Tämä on raudan muoto, jota löytyy eläinperäisistä tuotteista, kuten lihasta, kalasta ja siipikarjasta. Hemirauta imeytyy kehoon tehokkaammin kuin non-hemirauta, ja sen imeytymisaste on noin 15-35%.

Non-hemirauta: Tätä raudan muotoa löytyy kasviperäisistä lähteistä, kuten palkokasveista, pähkinöistä ja viljoista. Non-hemiraudan imeytymisaste on yleensä alhaisempi, noin 2-20%.

Ainesosat, jotka haittaavat raudan imeytymistä

Jotkut ruoka-aineet ja ainesosat voivat haitata raudan imeytymistä. Näitä ovat esimerkiksi maitotuotteet, viljat, palkokasvit, siemenet ja pähkinät, tee, kahvi ja punaviini.

Rautavalmisteiden suositus

Jos huomaat tarvitsevasi lisärautaa, mutta valmisteen ottaminen tyhjään vatsaan aiheuttaa sivuvaikutuksia tai et muuten vain muista ottaa sitä oikeaan aikaan, kannattaa etsiä valmiste joka voidaan ottaa minkä tahansa ruoka-aineen kanssa. BlueIron sopii otettavaksi ruokailun yhteydessä ja se voidaan myös sekoittaa ruoan, esimerkiksi smoothien tai jogurtin, joukkoon. Tuotteen rauta on valmiiksi sellaisessa muodossa, jossa elimistön on helppo käyttää sitä eikä se reagoi muiden ruoka-aineiden kanssa.

Yhteenveto

Raudan saanti ja imeytyminen ovat tärkeitä terveydellemme. On tärkeää ymmärtää eri raudan muotojen väliset erot ja miten erilaiset ruoka-aineet voivat vaikuttaa raudan imeytymiseen. Jos olet huolissasi raudan saannistasi, keskustele lääkärisi tai ravitsemusterapeutin kanssa parhaista vaihtoehdoista sinulle.

Muistathan, että jokainen meistä on yksilö, ja raudan tarve voi vaihdella henkilöstä toiseen. Kuuntele kehoasi ja huolehdi raudan saannistasi.